Jonge helden doen Zelzate zinderen! Jongereneditie van het muziekevenement Lokale Helden

In elke stad en gemeente staan lokale artiesten klaar om het podium te veroveren. Met de hulp van Lokale Helden, een muziekevenement dat jaarlijks in meer dan 100 Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten plaatsvindt, wordt die droom soms werkelijkheid. Dit jaar waagden enkele jonge artiesten uit Zelzate hun kans. En met succes! Samen met de cultuurraad organiseerden de jongeren van het jeugdopbouwwerk een jongereneditie van het muziekfeest, waar jonge helden schitterden op en naast het podium.

Jeugdopbouwwerker Jana bracht de bal aan het rollen. Zij kende het jonge muziektalent in Zelzate en stelde de cultuurraad voor om hun een podium te geven. “Onze jongeren zijn al langer bezig met muziek. Op hun vraag zijn we een muziekstudio aan het bouwen waarin ze hun muziek kunnen opnemen en naar buiten kunnen brengen. Lokale helden leek me een uitgelezen kans om hun muziek te delen met andere jongeren en het grote publiek.”

Voor en door jongeren

Voor de organisatie van de jongereneditie sloegen het jeugdopbouwwerk en de cultuurraad van Zelzate de handen in elkaar. De cultuurraad bood financiële ondersteuning, zorgde voor een professionele muziekinstallatie en bouwde het podium, het jeugdopbouwwerk nam de praktische en de artistieke organisatie voor zijn rekening.

“Een muziekevenement vraagt veel voorbereiding”, weet Jana. “Er moest bijvoorbeeld nagegaan worden of we het evenement veilig konden organiseren op een specifieke locatie voor veel toeschouwers.” Zodra de gemeente groen licht gaf, tekende Alex een plan uit. Alex is een van de jongeren uit het jeugdopbouwwerk die al wat ervaring heeft in de muzieksector. “Hij wist precies waar de kassa, het podium en de bar konden komen.” Ook andere jongeren staken de handen uit de mouwen: ze maakten flyers en posters, schilderden plakkaten en hielpen de dag voor de show mee met de opbouw.

Op 29 april was alles klaar om toeschouwers te ontvangen. Onder hen zo’n honderd jongeren die, net als de andere bezoekers, de optredens gratis konden bijwonen. “Gratis inkom haalt de financiële drempel weg”, vertelt Jana. “Kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties kunnen vaak geen toegangsticketje kopen om hun favoriete artiest aan het werk te zien. Ook de kostprijs van een drankje vormt bij vele evenementen een struikelblok. Daarom boden we de drank op ons evenement heel goedkoop aan.”

Vrienden en rolmodellen op het podium

Jongeren konden genieten van muziek uit hun eigen leefwereld. Op het podium stonden artiesten die professioneel bezig zijn met muziek, maar ook aanwezig zijn in het jeugdwerk. Headliner Presta was zelf jongeren in Zelzate – “toen noemden we hem nog gewoon Robin” – en legde ondertussen heel wat professionele contacten. De andere rapper die op de planken stond, was Alex, die beter bekend is als 66xans. “Hij zet zijn schouders onder het muziekproject in Zelzate, dat jongeren de kans geeft om in een professionele studio muziek te maken.” De derde artiest was Masha. Ook Masha, of Maria, is jongere in Zelzate, waar haar muziek erg gesmaakt wordt. Op Lokale Helden bracht ze pop en r&b.

De jonge bezoekers kenden de artiesten. “Maar dat is niet de enige reden waarom hun muziek zo resoneerde bij onze jongeren”, vertelt Jana. “De teksten van deze artiesten gaan over wat ze meemaakten op straat, over moeilijke momenten en hindernissen die ze overwonnen. Vele jonge luisteraars herkennen zichzelf in de teksten over financiële moeilijkheden, lastige thuissituaties en problemen op school. De artiesten zijn rolmodellen die troost en hoop geven.” En dat begeleid door knappe beats!

Een opkomend talent liet zien hoe artiesten kunnen inspireren. Oualid, een jongen van veertien, mocht de microfoon overnemen en gaf een denderend optreden. Hij rapte over hoe hij zijn mama trots wil maken en het leven op straat, over het kattenkwaad dat hij zelf uithaalt en over zijn wil om beter te doen. “Wat hij in het echte leven niet zomaar zegt, laat hij horen in zijn liedjes.”

Die liedjes kwamen niet alleen bij de jonge bezoekers binnen. Drie schepenen woonden het evenement bij. Ze luisterden naar de muziek, maar ook naar de verhalen. Ze wisten dat de jongeren veel in hun mars hadden, maar waren alsnog onder de indruk. “Dat was onze bedoeling”, vertelt Jana. “We wilden de jongeren en hun talenten in de kijker zetten. Dit evenement was voor en door jongeren, om te genieten, om te inspireren en om de erkenning te krijgen die ze verdienen.”

👇 Bekijk hieronder de optredens van de jonge lokale helden!

Opkomend talent Oualid
Headliner Presta
Rolmodel 66xans
R&b-ster Masha

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.