Met de rubriek ‘Jeugdwerker in de kijker’ zetten we elke maand iemand in de schijnwerpers. Aan de vooravond van de verkiezingen zetten we deze maand graag Jonathan Eggermont in de kijker. Hij is jeugdopbouwwerker voor Uit De Marge vzw in Menen en zet sterk in op politiserend werken met zijn jongeren.
Sinds anderhalf jaar gaat Jonathan als jeugdopbouwwerker aan de slag met de kinderen en jongeren in Menen. Hij is daarbij vooral vindplaatsgericht aan het werk, maar elke maandag- en vrijdagavond is er een werking voor 15+’ers in ’t Kot in de Zuidstraat.
Op maat van jongeren
“Het aanbod dat ik voorzie is dan ook op basis van wat de jongeren zelf willen. Het zijn erg uiteenlopende activiteiten: van een sporadische voetbalwedstrijd over een Halloweenwandeling tot een lessenreeks rond het theoretisch rijbewijs. Ik noem het een melting pot van wat de jongeren zelf aangeven.”
“In de aanloop naar de lokale verkiezingen aanstaande zondag, zet ik momenteel erg in op politiserend werken. Dat vind ik heel belangrijk. Politiek is voor veel jongeren al vaak een-ver-van-hun-bedshow, maar voor mijn jongeren al des te meer. Daarom organiseerde ik eind september een infoavond waarbij we zowel jongeren als lokale politici samenbrachten om elkaar te ontmoeten, kennis te maken en uit te wisselen. Het kadert in het project ‘Democratisering, Burgerschap en Participatie’ van de stad Menen, waarbij we de stem van de jongeren willen laten horen. Dat is ook precies wat ik in de werking steeds probeer te doen.”
Op zoek naar informatie
“Veel jongeren gaan voor de eerste keer stemmen en zijn dan ook op zoek naar informatie over de verschillende politieke partijen en hun programma’s. Tegelijkertijd willen we vanuit onze werking belangrijke zaken meegeven aan de lokale politici zodat daar de volgende beleidsperiode sterk op ingezet wordt.”
“Voorafgaand aan de infoavond, vroeg ik daarom de verschillende partijprogramma’s op en stelde ze ter beschikking in ‘t Kot. Zo konden jongeren op eigen tempo de verschillende programma’s doornemen en al een keer kennismaken met de belangrijkste punten van elke partij. We bouwden ook stemhokjes om jongeren aan de hand van correct ingevulde stembiljetten meer informatie te geven over hoe je op de juiste manier stemt. Wanneer is je stem geldig? Wat moet je zelf meebrengen naar het stemlokaal? Heel wat concrete informatie om jongeren te sensibiliseren om op een doordachte manier te stemmen. Met de mobiele stemhokjes trokken we de voorbije weken al langs de verschillende scholen in de buurt.”
“Op de infoavond werden vervolgens politici uitgenodigd om met de jongeren in gesprek te gaan. Waar liggen jongeren wakker van en wat willen ze veranderd zien in hun stad? Met een lijst van 14 aandachtspunten, opgedeeld in 7 thema’s, maakten de jongeren hun wensen, maar ook bezorgdheden en frustraties concreet en legden ze hun programma voor. Politici gaven hun ideeën en dachten tegelijkertijd mee met de jongeren. Ik hoorde gesprekken over burgerparticipatie, over het recht om in de publieke ruimte te mogen vertoeven, de nood aan een goede locatie voor kinderen en jongeren in hun vrije tijd, voldoende vuilnisbakken die regelmatig worden geledigd, enzovoort. Voor ons was het dan ook duidelijk: er moet vooruitgedacht worden en hopelijk worden de besproken zaken werkelijkheid!”
“Na 14 oktober stopt het dan ook niet. De komende maanden trekken de jongeren alvast met wegwerpcamera’s door de stad, op zoek naar wat zij goed vinden en wat beter moet. Het eindproject wordt in het kader van het stadsproject ‘Democratisering, Burgerschap en Participatie’ begin 2019, bij de start van de nieuwe legislatuur, voorgesteld.
Eerder deze maand werd er brand gesticht in ’t Kot. Sinds de zomer kampt de werking van Jonathan al meermaals met vandalisme: “ruiten werden ingegooid en er werd ook al ingebroken, waarbij alles overhoop werd gegooid.” Samen met de jongeren hopen we dat er snel een nieuwe degelijke ontmoetingsplaats voor hen komt.
Kunstenaar Samuel Vanderveken bezocht laatst ’t Kot en schreef erover op zijn blog.