Jeugdopbouwwerk bij Uit De Marge: enkele foto’s

Uit De Marge gaat actief aan de slag met kinderen en jongeren in heel Vlaanderen en België. 10 van onze jeugdopbouwwerkers delen hun favoriete foto(‘s) uit hun werking, en leggen uit wat de beelden voor hen betekenen.

Aaron – Ninove

“Ik heb een foto gemaakt van de wekelijkse voetbalactiviteit die ik organiseer.
Waarom deze foto? Puur omdat het voor zowel mezelf als de gasten ontspanning is.
Ik sluit mijn werkweek af met deze voetbalactiviteit en doe steeds mee omdat ikzelf al heel mijn leven voetbal dus het voelt aan als een vrijetijdsaanbod voor mezelf ? We spelen nu steeds met 11 tegen 11 dus het is wel snel gegroeid en ik merk dat de gasten er veel belang aan hechten omdat ze 2 dagen op voorhand al aan het bekijken zijn om de teams op te stellen.”

Davy – Oudenaarde

“Dit zijn twee foto’s die ik gekregen heb van mijn geweldige animatoren en kindjes van buurtsport.
De ander foto is van in Bellewaerde met heel de groep.”

Francesco – Landen

“Dit is een foto van de Klimaatmars Brussel 2022. Actie klimaat gelinkt met sociale ongelijk.
Klimaatstrijd is ook een sociale strijd, de instuif als leerschool wat in een begrijpbare taal deze complexe verwevenheid vertaald in een taal voor jongeren.”

Frederieke – Wervik

“Het was het idee van een van mijn gasten om de lelijke ingang van de wijk het park aan te pakken.
Zijn ontwerp en creatieve concept hebben geleid tot een prachtig kunstwerk dat de verschillende culturen in de wijk perfect weerspiegelt.”

Jo – Educatief Medewerker Team Oost

” Dit is een foto van de Animatorcursus april 2023. Even stilstaan bij een rollenspel, kort bespreken in groep en zo toekomstige animatoren klaarstomen voor het jeugdwerk veld, -plein of -bos. Want vorming geven is continue zaadjes planten, zelfs in een bos.”

Karim – Knokke-Heist

“De basis van mijn werking is Tkot.
Tkot is een instuifruimte waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.
Al 3 jaar aanwezig in Knokke-Heist en wekelijks 40 tot 70 jongeren over de vloer is het een ideale vindplaats waar jongeren zich veilig voelen.
IK BEN HIER TROTS OP!”

Kasper – Dendermonde

“Deze foto is getrokken in een van de wijken waar ik vaak aanwezig ben.
Er staat maar één voetbalgoal op het pleintje, maar toen ik samen met een van de gasten deze zomer op het pleintje aankwam zagen we dat de stad een container vlak voor de goal had geplaatst.
Met een aantal gasten van de wijk zijn we een werkgroepje gestart, het moet nog wat van de grond komen maar hopelijk komt er de komende weken wat meer vaart in.”

Liesbeth – Lommel

“Vanuit de nood aan een buurtgericht vrijetijdsaanbod in de Lommelse wijk Balendijk-West, zijn we sinds januari gestart met een kinderwerking. Dankzij de hulp van enkele tienermeisjes die mee de activiteiten bedachten en begeleidden, stonden woensdagnamiddagen voor meer dan spel en plezier.

Het jeugdopbouwwerk is namelijk veel meer dan vrije tijd organiseren. Vandaar zijn deze reeks beelden voor mij als jeugdopbouwwerker zo veelzeggend. Het plezier spat van de foto’s, maar wat ik vooral achter deze stralende ogen en brede glimlachen zie, is het proces dat ik deze groep kinderen en jongeren heb zien doormaken de voorbije maanden.

Ik heb kinderen de voorbije maanden zien openbloeien. Van kinderen die op school  of op andere plekken omwille van verschillende redenen geen aansluiting vinden, naar kinderen die zich herkennen in deze diverse groep, meer en meer loskomen en zichzelf kunnen zijn.  Kinderen worden aangespoord om zelf ideeën te geven, om mee te beslissen en zelf dingen in handen te nemen. Je ziet ze gaandeweg ook meer zelfvertrouwen krijgen. Ik doe dit niet vanuit het idee om hun sterker te maken voor onze samenleving, maar wel vanuit het idee: doe maar mee en eis je plekje maar op in hoe je bent.

Daarnaast zie ik ook tienermeisjes die de ruimte hebben om te kunnen ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze graag doen. De werking schept kansen om dit verder te ontwikkelen. Van eerder verlegen meisjes die zich op de achtergrond houden, naar meisjes die vanuit hun kalme kracht en creatieve talent kinderen een leuke namiddag bezorgen. Ik heb hen bovendien zien uitgroeien tot voorbeeldfiguren voor de kinderen. Ze kunnen zelf haast niet geloven dat de kinderen naar hen vragen. Ze voelen dat ze van betekenis zijn door gewoon zichzelf te zijn, in hun eigenheid.
En dan krijg je na een half jaar werking deze beelden van onze laatste activiteit voor de zomer. Tienermeisjes die samen met de kinderen de laatste activiteit bedenken en uitwerken. Ze toverden het busje om tot ijskar ‘busrIJS’. Samen nadenken over het ijsmenu, de inkopen, de inrichting, de rolverdeling … Fantastisch toch?”

Manuel – Dilsen-Stokkem

“Dit is een momentopname van de instuif afgelopen zomer.
Voor mij vat deze foto een beetje samen waar jongeren vaak behoefte aan hebben:
Samenhorigheid
Verbinding
Plezier
Ontmoeten”

Robby – Halle

“Dit is een foto van toen ik nog in Geraardsbergen werkte.
De foto werd genomen door het Nieuwsblad en hier voeren we actie met de kinderen om ze zonder zorgen te kunnen laten buiten spelen.
Zo hebben we ervoor kunnen zorgen dat bv. de politie niet meer gebeld kan worden voor spelende kinderen, want dit was wel een serieus probleem bij ons dat ervoor zorgde dat de kinderen op bepaalde plekken in de wijk niet meer konden spelen.”

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.