Inspiratie- en uitwisselingsdag: Jeugd(werk) en politie

Lees hier het verslag van een boeiende inspiratie- en uitwisselingsdag.

Uit De Marge vzw organiseerde op donderdag 9 november 2017 een inspiratie- en uitwisselingsdag ‘Jeugd(werk) en politie’ in Jeugdcentrum Rondpunt in Genk.

Met de inspiratie- en uitwisselingsdag willen we jeugdwerkers, politieagenten en beleidswerkers dichter bij elkaar brengen, kennismaken met elkaars professionele opdracht en samen leren van de goede praktijken die al bestaan.

Eind 2016, begin 2017 voerde het Limburgse team van Uit De Marge met een 90-tal jongeren (Gigos vzw, Jeugdwelzijnswerk Meulenberg, vzw Thebe en meisjes uit de Genkse stationsbuurt) gesprekken over “wat hen bezig houdt”. Uit die gesprekken kwam het thema politie naar voren. De veelvuldige en onaangekondigde controles waren daarbij in de eerste plaats de aanleiding voor gevoelens van stress, vernedering en machteloosheid.

Jongeren getuigen over de moeilijke en problematische contacten met de politie en vertellen daarbij vooral over de vele en onaangekondigde controles. Bovenal jongeren van Marokkaanse of Turkse origine voelen zich daardoor niet veilig of op hun gemak, eerder geviseerd.

We merken dat we vaker door ons uiterlijk gecontroleerd worden. De laatste tijd is dat door IS.”

Telkens als ik met mijn vrienden wil chillen, komen ze (politieagenten) praten over terrorisme. Mensen bekijken me nu slecht omdat ze zien hoe veel politieauto’s rondom mij komen staan.”

Er is sprake van etnisch profileren wanneer de politie je stopt omwille van je uiterlijk en niet om wat je hebt gedaan. Dat is een vorm van discriminatie die gevoelens van vernedering met zich meebrengt en bovendien stereotypering van groepen in de hand werkt bij degenen die het zien gebeuren. 

Klik hier voor de aanleiding en doelstelling van de inspiratiedag.

PROGRAMMA

 • 10u00: Onthaal met koffie
 • 10u15: Welkomstwoord & duiding van de inspiratiedag
 • 10u20: Anne Claeys (beleidsverantwoordelijke Amnesty International Vlaanderen vzw) geeft duiding bij het begrip ‘etnisch profileren’ en de stand van zaken van het onderzoek dat zij daarover voert.
 • Pauze
 • 11u10: Nina Henkens (stafmedewerker Uit De Marge/CMGJ vzw) stelt samen met Jinnih Beels (voormalig commissaris, officier GGPZ en Diversiteit, Lokale Politie Mechelen-Willebroek) het project ‘Wij(k) in Verandering’ voor, dat geldt als good practice voor het werken aan wederzijds inzicht in en respect voor elkaars werk als enerzijds jeugdwerker en anderzijds politieagent. Jinnih Beels vertelt over de actualiteit en keuzes die daaromtrent in Mechelen zijn gemaakt.
 • 12u00: Sophie Lever (commissaris, diensthoofd Projectwerking, Lokale politie CARMA) &Fabio Carzedda (schoolinspecteur Stad Genk) stellen de werking en eerste bevindingen uit het project ‘schoolwijkinspecteur’ voor.
 • 12u30: Broodjeslunch
 • 13u15: Workshops:
  • Rechten en plichten van jongeren en jeugdwerkers (bij een controle, enz.)door Murat Badurlu (educatief medewerker Uit De Marge/CMGJ vzw) en Kristof Hermans (advocaat bij Omnius advocaten).
  • Jeugdwerk en politie & deontologie door Nina Henkens. Hoe ga ik om met vertrouwelijke informatie van de jongeren in contact met politie zonder het vertrouwen van jongeren te verliezen? Wat houdt de discretieplicht op zo’n moment concreet in? Wat zijn mijn rechten en plichten als jeugdwerker?
  • Gesprekstafel voor partners door Kathleen Boulet (stafmedewerker Uit De Marge/CMGJ vzw)
 • 15u45: Yassine Boubout, (student Rechten VUB) rondt de dag af met een activistische beschouwing op het thema vanuit leefwereldervaring met en van jongeren en veldwerkers.
 • 16u00: Netwerkmoment

DOELPUBLIEK 

Iedereen die actief is in of met het jeugd(welzijns)werk, die met jongeren werkt of ermee in aanraking komt. Daarnaast nodigen wij de collega’s van andere organisaties, tweedelijnsdiensten, koepels uit om over dit thema mee na te denken. In een gesprekstafel hopen wij van gedachten te wisselen en van elkaar te horen of, en op welke concrete manier, dit thema in de werking en bij de diverse doelgroepen waarmee gewerkt wordt, leeft.

PRAKTISCH EN INSCHRIJVEN

Donderdag 9 november 2017 van 10u00 tot 16u30.

Locatie: Jeugdcentrum Rondpunt 26, Genk (op 5 min wandelafstand van NMBS-station Genk).

Kostprijs: €30 voor leden, €40 voor niet-leden sociaal werk, €80 voor niet-leden andere (broodjeslunch inbegrepen).

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.