Sinds de krokusvakantie van dit jaar is Chirojeugd Vlaanderen – in samenwerking met Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSA, Kazou, Hannibal Vakanties en Konekt – gestart met inclusieve cursussen. Ook bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS) kunnen jongeren met een beperking terecht voor inclusieve cursussen en een animatorrol op hun maat. Zo kunnen voortaan ook jongeren met een beperking mee op animatorcursus. Na jaren als deelnemer of lid in het jeugdwerk, groeien ze zo door naar een engagement als leiding.
“Met dit project zetten een aantal grote jeugdwerkorganisaties samen een stap richting een inclusiever jeugdwerk, waar iedereen zijn of haar talenten aan bod kunnen komen,” vertelt Sarah Plessers, coördinator van het project. “Dankzij de financiële steun van Cera en de Vlaamse Overheid hebben we meer slagkracht om het project vorm te geven.”
Laura is leidster bij Chiro Bart in Merksem. Ze heeft ASS, maar dat hindert haar Chiro-enthousiasme niet: “De leiding probeert een beetje structuur te brengen: door de vergaderingen uit te typen, verslagen te maken en de zondagen goed op voorhand af te spreken en takenlijstjes te maken, enz. Ik denk dat mijn leden het niet zo merken dat ik ASS heb, omdat ze zelf gewoon allemaal speciaal zijn. Tegenover hen ben ik keinormaal! En dat maakt niet uit, want we zijn toch allemaal speciallekes!”
Geen aparte cursus
Deelnemers met een beperking volgen geen aparte cursus, maar krijgen voor, tijdens en na de cursus extra begeleiding en ondersteuning. “Voor de cursus had ik een gesprek met mijn leefgroepbegeleiding,” vertelt Laura. “Zij gaven meer concrete uitleg over de cursus. Ik heb op voorhand het dagschema al gekregen, en daar staat alles op wat we gaan doen heel de week, dus dat stelt me wel gerust. Op cursus gaan is best een grote stap want ik kende echt niemand behalve één vriendin van de Chiro. Gelukkig zijn de andere deelnemers allemaal supervriendelijk en betrekken ze ons er direct bij, al kennen ze ons helemaal nog niet. Kei-random, maar wel keileuk!”
“Velen denken dat het een extra obstakel is in je groep als je een deelnemer met een beperking meeneemt op cursus,” vertelt Wouter, die een inclusieve cursus bij Hannibal Vakanties begeleidde. “Dat is helemaal niet! Je leert juist veel meer van elkaar en de groep wordt sterker door de grote persoonlijke verschillen.”
Kasper volgde een traject op maat op een Kazoucursus. De kers op de taart volgt deze zomer: “dan ga ik stage doen tijdens een Kazouvakantie. In de zomer van 2020 kan ik meegaan als ‘echte’ begeleider. Daar kijk ik enorm hard naar uit! Ik wil zo lang mogelijk vakantiekampen begeleiden. Liefst zelfs twee of drie per jaar.”
Meer weten?
Meer informatie over de inclusieve cursussen vind je onder meer op de website van Chirojeugd Vlaanderen.