Het jeugdopbouwwerk van Landen trekt erop uit: zomerkampen naar Luxemburg en West-Vlaanderen

Tijdens de zomervakantie kunnen we ons eens helemaal uitleven en nieuwe dingen ontdekken. De jongeren van het jeugdopbouwwerk van Landen trokken er daarvoor op uit: de ene groep reisde naar Luxemburg, de andere naar West-Vlaanderen. Daar zouden ze elkaar en zichzelf beter leren kennen. Maar ze zouden er vooral plezier maken!

Plezier op het programma

Wie op kamp wil vertrekken, kan best een en ander voorbereiden. Samen met jeugdopbouwwerker Francesco planden de jongeren hun verblijf. Ze lieten zich daarvoor inspireren door eerdere kampen. Francesco vertelt. “Vorig jaar gingen de jongeren die ouder waren dan vijftien jaar naar West-Vlaanderen, terwijl een jongere groep naar Luxemburg trok. Achteraf vertelden ze elkaar hoe leuk het was geweest. Daarom besloten ze om de kampen dit jaar nog eens over te doen, maar de groepen om te draaien. Zo reisde de jongste bende naar West-Vlaanderen en de oudste naar Luxemburg.”

Eens de bestemming bepaald, stelden de jongeren het reisprogramma op. Ze planden drie dagen vol activiteiten waaraan iedereen kon deelnemen. “Nu en dan werd er eens afgeweken van het programma, maar dat is helemaal ok. Ontspannen en samen plezier maken stonden dan ook centraal”, weet Francesco.

Erop uit!

De stadjes Bomal en Durbuy werden de kampbestemming voor vijf jongeren, twee helpende handen en Francesco. Drie dagen lang zouden ze de avontuurlijke omgeving van Luxemburg verkennen. Ze ondernamen een wandeltocht van meer dan twintig kilometer en bezochten het Survival park in Durbuy. De grootste uitdaging kwam er op de laatste dag: door de lage waterstand op de Ourthe werd de kajaktocht van twaalf kilometer nog pittiger dan verwacht. De voldoening was achteraf extra groot!

Kort na de terugkeer van de eerste bende vertrok de jongste groep op kamp. Zes jongeren, twee helpende handen en Francesco kozen Oostende als eindbestemming. Hun driedaagse stond in het teken van skaten en straatcultuur: de jongeren stuntten in het skatepark en gingen op zoek naar verschillende streetspots. Eenmaal Oostende verkend, namen ze de veerboot voor een wandeling door de duinen. Na zes kilometer bereikten ze Bredene, waar ze hun vrienden van het West-Vlaamse jeugdopbouwwerk ontmoetten. Jeugdopbouwwerkers Loïc, Marie en Ruben verwelkomden de Vlaams-Brabantse jongeren met open armen. De jongeren sloten hun kamp af met een avondje nachtzwemmen, een stadsspel én een bezoek aan het Q-Beach House!

“Het is belangrijk dat we nu en dan loskomen van onze alledaagse omgeving. Door onze comfortzone te verlaten, kunnen we nieuwe ervaringen opdoen. Op kamp gaan betekent ook leren omgaan met verantwoordelijkheden: plannen en voorbereiden, samenwerken en samen op pad gaan lukt het best als iedereen doet wat die kan. Door drie dagen met elkaar door te brengen kom je ook heel wat van elkaar te weten, dingen waar je anders nooit bij stilstaat.”

Francesco, jeugdopbouwwerker

Zomerkampen zijn niet alleen fijn, maar ook verrijkend. Het is dan ook geen verrassing dat de kinderen en jongeren deze zomer nog uitstappen plannen. “Deze zomer trekken we nog naar Bokrijk en Biomista. Ook dat worden ongetwijfeld leuke en leerrijke dagen!”

🔎 Bekijk hier de volledige fotoreportage van het kamp in Luxemburg

🔎 Bekijk hier de volledige fotoreportage van het kamp in West-Vlaanderen

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.