Een sterke band in Gansbeek: jongeren groeien naar elkaar toe tijdens traject Teamdynamiek

Het is geen geheim dat jeugdopbouwwerkers er alles aan doen om van hun werking een veilige plek te maken, maar wist je dat ook kinderen en jongeren hun steentje bijdragen? Samen zorgen ze ervoor dat iedereen zich thuis voelt. De jongeren van de wijk Gansbeek toonden hoe dat in z’n werk gaat tijdens het traject Teamdynamiek van Uit De Marge vzw. Ze startten het traject als sterke individuen en eindigden als een hechte groep die voor elkaar zorgt en elkaar versterkt.

Het was jeugdopbouwwerker Annelore die de nieuwe groep een duwtje in de rug gaf. Ze had gemerkt dat de jongeren die naar de werking kwamen elkaar nog niet gevonden hadden. Om hun band te versterken, ging ze samen met hen op avontuur: ze startten samen een traject Teamdynamiek dat Uit De Marge vzw speciaal voor hen uitwerkte. Alexander, educatief medewerker bij Uit De Marge vzw, begeleidde de groep in haar ontwikkeling van unieke personen naar een ijzersterk team.

Unieke personen, een uniek team

Een maand lang kwamen de jongeren van Gansbeek iedere dinsdag na school samen. Aan de hand van teamdynamische spelletjes leerden ze niet alleen elkaar, maar ook zichzelf beter kennen. Ze gingen bijvoorbeeld op zoek naar de uniekste persoon door gekke vragen te stellen of ze tekenden elkaars persoonlijkheid. Hun tekeningen toonden dat de één zorgzaam is, de ander buitengewoon lief, iemand anders ontzettend eerlijk en nog iemand onwijs oprecht!

Al snel groeiden de jongeren dichter naar elkaar toe. Niet alleen de onderlinge band tussen de jongeren werd sterker, ook met de jeugdopbouwwerker ontstond een hechte band. Die veranderingen kon je ook horen: tijdens het proces veranderden de woorden van de jongeren van ‘ik’ naar ‘wij’. De jongeren die voorheen meer op de achtergrond bleven, namen al sneller het woord en de tieners die aanvankelijk anderen overstemden, gaven nu meer ruimte om te luisteren.

Tijdens een eindactiviteit toonden de jongeren hoe sterk hun groep geworden was. Door als team samen te werken, ontsnapten ze uit een uitdagende escaperoom!

De jongeren van Gansbeek blikten op het einde van hun traject ook vooruit. Door middel van een droomoefening beschreven ze hoe ze de toekomst van de werking en van hun nieuwe groep tegemoet zien. Vertrouwen in elkaar, maar ook participatie en ondersteuning kunnen vragen zijn belangrijk om als groep te blijven groeien. Met dat inzicht planden de jongeren een volgende activiteit. Zo legden ze de fundamenten voor een sterke en duurzame band! 

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.