Een bad van kleur in Wervik: het zwembad op Oosthove wordt graffitiparadijs Oosthaven!

Het Oosthovedomein in Wervik werd in mei het toneel voor een kleurrijk festival. Net als vorig jaar organiseerde het jeugdwerk Oosthaven, een graffiti-evenement waar kinderen en jongeren een bonte boodschap konden spuiten op de muren van het zwembad.

De tweede editie van Oosthaven kwam er na het succes van de eerste editie: in 2021 leefden meer dan 180 jongeren zich uit met de spuitbus! Hun kunst werd gesmaakt, maar niet alle bewoners begrepen de boodschap. “Vorig jaar organiseerden we het evenement helemaal zelf, op vraag van de jongeren”, vertelt jeugdopbouwwerker Frederieke. “We merkten dat kinderen en jongeren zich amuseerden, maar dat de betekenis voor sommige bewoners verloren ging. Net die betekenis is belangrijk: met graffiti vertellen kinderen en jongeren een verhaal. Om dat verhaal kracht bij te zetten, besloten we om dit jaar een nieuw graffiti-evenement te organiseren én om het professioneler aan te pakken.” 

(c) Natalie Luys

Een professionele voorbereiding

Het jeugdopbouwwerk kon dit jaar op extra steun rekenen. Ze organiseerde het evenement in samenwerking met de stad. De cultuurdienst, jeugddienst en jeugdwerkingen sloegen de handen in elkaar. Wie graffiti wil spuiten, heeft ook een groot oppervlak nodig. De organisatoren kozen daarvoor een gebouw op een bijzondere locatie. “Iedereen kent het zwembad op Oosthove”, zegt Frederieke. “Jong en oud komt er samen om te zwemmen, maar ook om elkaar te ontmoeten. Het is dus de ideale plek om de stem van kinderen en jongeren zichtbaar te maken voor iedereen.”

De ideale graffiti-muur is niet alleen zichtbaar, maar ook effen. Quiandro, één van de jongeren die het evenement mee organiseerde, legt uit. “Om goed te kunnen tekenen, hebben we het gebouw eerst geëffend met witte verf, al hebben we evenveel op elkaar geschilderd als op de muur!”

Eens de muur effen was, konden de jongeren echt aan het werk. En daar waren ze klaar voor! Al het hele jaar waren ze zich aan het voorbereiden op hun Oosthavenproject: ze volgden graffitiworkshops, oefenden in de wijken met vlaggen en tags en bezochten het Street Art Museum Kortrijk om extra inspiratie op te doen.

Evenwicht als thema

Op 28 en 29 mei was het zover: het zwembad kreeg kleur! De muur die het meest in het oog sprong, was die waaraan bekende artiesten, kinderen en jongeren samenwerkten. “Op de muur tekenden we een grote taart die op water drijft. Het ziet er heel dynamisch uit, maar alles is in evenwicht”, klinkt het.

Evenwicht was dan ook het grote thema van het festival. “We lieten ons inspireren door wat tijdens de voorbereiding naar voren kwam”, zegt Frederieke. “Daaruit bleek dat iedereen zoekt naar evenwicht: een gezond leven – zonder kanker bijvoorbeeld – harmonieuze relaties, stabiliteit op school en mentale stabiliteit”.

(c) Natalie Luys

Die thema’s kwamen ook terug in de afzonderlijke tekeningen van jongeren. “We wilden iedereen de kans geven om te oefenen en hadden daarom ook zeilen voorzien om op te kliederen”, zegt Quiandro. Terwijl kinderen en jongeren daar oefenden, gaven artiesten tips. Rayan, één van de kinderen die Oosthaven mee mogelijk maakte, kreeg een gouden tip. “Als je je losse pols gebruikt, is het veel makkelijker!”

De professionele artiesten waren instructeur, maar ook rolmodel. “De professionals die op Oosthaven kwamen spuiten, zijn best grote namen, maar ze staan allemaal met de voetjes op de grond. Ze begrijpen de wereld van kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties, omdat ze zelf deel uitmaken van de straatcultuur.”

In de straatcultuur is het de gewoonte om voor elkaar te zorgen. “De graffiti-artiesten zorgden voor een veilige omgeving”, zegt Quiandro. “MC Bullet, een graffiti-artiest die Oosthaven mee organiseerde, was bijvoorbeeld heel positief. Hij ratelde geen lesje af, maar moedigde ons aan, gaf ons complimenten en legde alles op een heldere manier uit.”

Een streetartfestival vol kleur!

Oosthaven zette de waarden van de straatcultuur niet alleen door graffiti in de verf. De kinderen en jongeren maakten van Oosthaven een heus streetartfestival, waar verschillende vormen van straatkunst aan bod kwamen: je kon er proeven van theater, dans, slam poetry en muziek! Studio Humble, de muziekstudio van het jeugdopbouwwerk in Menen, zakte speciaal naar Wervik af, en ook reggae- en R&B-artiesten zorgden voor goeie vibes.

“Na een tijdje leerden muzikanten, artiesten, kinderen en jongeren elkaar kennen. Ze leerden van elkaar, maar konden ook samen ontspannen tijdens een spelletje in de pannakooi, een drankje bij de bar of een babbel op het zomerplein”

Frederieke, jeugdopbouwwerker.

Al die straatkunst en animatie lokte heel wat bezoekers. Kinderen en jongeren, tieners, ouderen, gezinnen, politici, mensen uit Wervik, Kortrijk, Menen en Geluwe, mensen van verschillende culturen en met verschillende achtergronden, niemand wilde het evenement missen! Het jeugdopbouwwerk van Wervik had er dan ook voor gezorgd dat iedereen kon deelnemen. “Kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties stoten vaak op financiële drempels wanneer ze een festival willen bezoeken. Daarom was de inkom voor ons evenement helemaal gratis en de drankjes en het streetfood waren zo goedkoop mogelijk”, klinkt het.

“Ik moest zelfs niets betalen voor mijn drankjes”, zegt Rayan. “Dat komt omdat ik mee organiseerde. Ik hielp mee in de bar, deed de afwas, bracht koffie rond, maakte menukaarten, dekte tafels en ging geregeld vragen of de artiesten nog iets nodig hadden”. Net als Rayan hielpen de andere kinderen en jongeren van het jeugdopbouwwerk in Wervik mee tijdens het festival.

“We spoten niet zomaar graffiti, maar organiseerden een festival met bekende artiesten, muziek, animatie en een sterke boodschap. Zo toonden de kinderen en jongeren van het jeugdopbouwwerk wat ze kunnen. De gemeente ziet nu hun talenten en heeft een positief beeld van onze kinderen en jongeren. En net dat was de bedoeling van Oosthaven!”

Frederieke, jeugdopbouwwerker

De kinderen en jongeren van het jeugdopbouwwerk in Wervik hebben indruk gemaakt met hun graffiti-evenement. “Vandaag is het gebouw opgenomen in de toeristische folder van Wervik, als toeristisch punt”, vertelt Frederieke. “Maar dat is niet alles: we bekijken of er ook elders in de stad graffitimuren kunnen komen, zodat we een toeristische wandeling kunnen uitstippelen. Wij hebben er in ieder geval zin in en bekijken of we ons evenement ook volgend jaar kunnen organiseren. Jullie zijn alvast uitgenodigd!”

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.