De woonreporters van Uit De Marge vzw en Betonne Jeugd trekken door Vlaanderen en Brussel

Zomervakantie betekent buiten genieten. Maar kan je echt genieten als je geen veilige plek hebt om ’s avonds thuis te komen? Iedereen heeft recht op een veilig en degelijk huis, een plek die je ‘thuis’ kan noemen. Daarom strijden Uit De Marge vzw en Betonne Jeugd het hele jaar door voor een rechtvaardig woonbeleid.

Deze zomer trekken de woonreporters van Uit De Marge vzw en Betonne Jeugd door Vlaanderen en Brussel om met kinderen, jongeren en jeugdwerkers te praten over wonen. Het is onze ambitie om hun verhalen voor iedereen hoorbaar te maken. De verhalen en signalen die we tijdens die bezoeken opvangen, zullen we bundelen en meenemen naar onze gesprekken met beleidsmakers. Zo sturen we een collectief signaal dat problemen en uitdagingen aankaart, en oplossingen aanreikt.

De eerste woonreportage: Younited Belgium

De eerste woonreporters bezochten het straatvoetbaltoernooi van sportclub Younited Belgium, dat plaatsvond in Leuven. Gewapend met een toolpakket dat praten over wonen makkelijker maakt, spraken onze reporters Maryline en Sarah met vijftig jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties.

De jongeren die hun ervaringen deelden, waren tussen twintig en dertig jaar en kwamen uit verschillende steden in België: Anderlecht, Antwerpen, Brugge, Charleroi, Doornik, Eupen, Genk, Gent, Leuven, Lier, Mechelen, Moeskroen, Namen, Roeselare en Zulte-Waregem. Toch liepen ze vaak tegen dezelfde drempels aan.

Drempels en oplossingen

Discriminatie is een eerste drempel. Jongeren die een migratieachtergrond hebben en als kandidaat-huurder een huurbaas contacteren, krijgen vaak geen antwoord. “Vooral wanneer hun naam hun migratieachtergrond toont, is het moeilijk om een afspraak te krijgen”, weet Sarah. “Maar ook andere jongeren worden gediscrimineerd. Zo vrezen veel verhuurders dat jonge mensen de huur niet kunnen betalen. Door die vooroordelen krijgen jongeren minder kansen.”

Wie een woning wil huren, moet vooroordelen overwinnen en zich bewijzen. Die bewijsdruk vormt een tweede drempel, legt Maryline uit. “Huurders moeten kunnen bewijzen dat ze een stabiel inkomen hebben door een loonbriefje voor te leggen, ze moeten een geldige identiteitskaart tonen en ze moeten de taal spreken van de regio waar ze willen wonen. Voor jongeren die vaak aan het begin van een loopbaan staan, is het niet evident om aan die voorwaarden te voldoen.”

Maar hoe dwingend zijn die voorwaarden? Veel jonge huurders zien door de bomen het bos niet meer. “De jongeren met wie wij spraken, willen zich goed informeren, maar weten niet waar te beginnen”, zegt Sarah. “Daar maken verhuurders soms misbruik van.” Verschillende jongeren schuiven oplossingen naar voren. “Als ik op school informatie had gekregen over de rechten en plichten van huurders en verhuurders, stond ik vandaag sterker in mijn schoenen”, getuigt één van hen. Ook een betere woonbegeleiding of hulp bij de administratie kunnen jongeren al ver vooruit helpen. De woonreporters, die doen er alles aan om die hulp mogelijk te maken!

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.