Coördinator Ikrame Kastit: “Het gebrek aan degelijke, betaalbare huisvesting is een kinderrechtenschending”

In het maart-nummer van Samenleving & Politiek reageert onze coördinator Ikrame Kastit in een opinie op het huidige woonbeleid en de voorstellen van Vlaams ministers Bart Somers en Matthias Diependaele.

“Ik ben zelf opgegroeid in een sociale woonwijk. Als kind gaf mij dat stabiliteit. Opgroeien in een sociale woning heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Het heeft ervoor gezorgd dat ik aan de leiding kan staan van een organisatie die zich inzet voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare posities.”

Ikrame Kastit (coördinator Uit De Marge vzw)

Alle kinderen en jongeren hebben recht op een veilige plek om te wonen. Wonen is een mensenrecht, een kinderrecht. Het is dringend tijd voor structurele maatregelen om de aanhoudende crisis op de woonmarkt aan te pakken en kinderarmoede een halt toe te roepen.

“Het gebrek aan betaalbare, kwaliteitsvolle woningen levert gezinnen enorm veel stress op. Er is geen ruimte om te ontspannen, geen eigen kamer of een rustige plek om huiswerk te maken. Voor veel gezinnen komen daar financiële zorgen bovenop. Eén op vijf kinderen in België groeit op in armoede. Dat is hallucinant. Als we die cijfers willen verkleinen, is een beter woonbeleid noodzakelijk.”

Ikrame Kastit (coördinator Uit De Marge vzw)

Samen met onze lidorganisaties vragen we dan ook meer aandacht wonen en roepen we op tot een rechtvaardig woonbeleid met een veilige en kwaliteitsvolle plek voor alle kinderen en jongeren.

“Wij zijn één van de rijkste regio’s ter wereld. Zouden we er dan niet in moeten slagen om elk kind in een degelijke woning te laten opgroeien? Tijd om echt komaf te maken met armoede! Dáárover moeten we het nu hebben.”

Ikrame Kastit (coördinator Uit De Marge vzw)

>> Lees hier het volledige opiniestuk.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.