‘Bij ons thuis’ uit Aarschot wint De Megafoon 2020

Een nieuwe toekomst uitbouwen is voor vluchtelingen niet zelden de zoveelste hachelijke onderneming. In Aarschot staat een stevige groep vrijwilligers paraat om hen in die moeilijke periode bij te staan. Door onvoorwaardelijk buddy te zijn: een vriend, een coach, een weg-wijzer, een troostende schouder. Door een bord bij te zetten aan tafel, door een slaapkamer aan te bieden. Bij ons thuis dus …

Uit 46 maatschappijbetrokken ingezonden initiatieven werd op 28 oktober 2020 en via een online event ‘Bij ons thuis’ bekroond met De Megafoon, de jaarlijkse onderscheiding die de vzw Oikonde Leuven toekent aan een welzijnsproject dat op een bijzondere manier bijdraagt aan een meer zorgzame samenleving. ‘Bij ons thuis’ heeft zo de Mega(foon)prijs van 15.000€ ontvangen samen met een kunstwerk van Roeland Kotsch.

“Het netwerk is een hechte groep van mensen die elkaar ondersteunt , die enthousiast is en die door de jaren een deskundigheid heeft opgebouwd. ‘Bij ons thuis’ werkt aan heel concrete noden – taallessen, rijlessen, buddywerking, woninghulp, begeleiding van tewerkstelling, ontspannende activiteiten, uitstappen en vakanties,… – met een goede coördinatie en een heldere en mobiliserende communicatie.”

De 4 andere genomineerden zijn ook ‘winnaars’: ze krijgen elk 2.500€ en verdienen zeker ook een megafoon.

>> Bekijk hier de video’s van alle winnaars waarin ze hun project voorstellen.

Zorgzame Straten, Antwerpen
‘Zorgzame Straten’ wil burgers stimuleren tot het versterken van wederzijdse steun. Zorggerichte buren ontwikkelen een zorgzame houding in het samenleven. Het gaat over ‘het kleine helpen’: zo nabij en zo laagdrempelig mogelijk, maar met een hoog inclusiegehalte. Een praktijk-vanuit-het-hart die theoretisch stevig onderbouwd is.

Het Forumtheater, Antwerpen/Brussel
Jongeren spelen theater en gaan in dialoog met het publiek op basis van eigen ervaringen met onderdrukking. Of je nu te maken hebt met kindermishandeling, geweld door groepsdruk, racisme of achterstelling vanuit culturele normen: het werkt steeds hetzelfde. Er ontstaat schaamte of schuldgevoelens, die je belemmeren om erover te spreken. Forumtheater bevrijdt en maakt het mogelijk om opnieuw verbinding met andere mensen te vinden.

Mondiale werken, regio Lier
Dit burgerinitiatief richt zich op de uiterst kwetsbare groepen: asielzoekers, vluchtelingen, daklozen en mensen zonder papieren. Ook mensen uit de doelgroepen werken actief mee in de vereniging. ‘Mondiale werken’ wil verbindingen maken tussen verschillende culturen en gemeenschappen. Van onderuit wil het project zo veranderingsprocessen in de samenleving genereren, noden signaleren en oplossingspistes aandragen aan het beleid.

Enchanté
Enchanté is een eigen-zinnig Vlaams netwerk van (momenteel) 130 hartelijke handelaars en burgers die gratis kleine diensten aanbieden aan wie hier – om welke reden dan ook – nood aan heeft. Een glas water, een kop koffie, je gsm opladen, een plek om je rugzak te zetten of gewoon een rust- of aanspreekpunt: het kan allemaal. Enchanté droomt van steden vol warme plekken-van-vertrouwen, waar iedereen welkom is en zich thuis kan voelen.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.