Complottheorieën in het jeugdwerk (nieuwe datum!)

“Bart De Wever is een zionist!”, “Wat er in Parijs is gebeurd, is allemaal één grote Hollywoodfilm”, “Obama was maar een pion en nu is het aan Trump.”

Als tiener- en jongerenwerker kom je vaak in contact met uitspraken over complottheorieën, illuminatie, zionisten, IS, fake nieuws, enz. Daarnaast worden jongeren geconfronteerd met een overvloed aan informatie waardoor ze misschien gemakkelijker op een dwaalspoor geraken: een spoor van haat, demotivatie, jezelf niet goed voelen in de maatschappij en het gevoel hebben dat dit niet jouw wereld is. Voor sommige jongeren kan dat serieuze gevolgen hebben. Ze voelen zich geneigd om op dergelijke theorieën in te gaan en worden vervolgens onbereikbaar of onherkenbaar, ze worden predikers op straat of voelen zich verantwoordelijk en doen er alles aan om zich aan te sluiten bij onbekende of extremere organisaties.

Het is niet evident om daar als jeugdwerker mee om te gaan. Hoe onderscheid je fake nieuws van echt nieuws? Hoe reageer je op uitspraken van jongeren? Wat is een complot en welke invloed heeft dat op jongeren? Wat zeggen de verschillende religies over complotten? Wanneer moet je je zorgen maken en hoe kan je ingrijpen?  

Na deze vorming verwerf je de volgende competenties:

  • Jeugdwerkers krijgen inzicht in de theoretische kaders rond complotten.
  • Ze leren hoe ze op zoek moeten gaan naar informatie.
  • Jeugdwerkers leren hoe ze daarover met jongeren in gesprek moeten gaan.
  • Jeugdwerkers leren hoe ze moeten reageren op straffe uitspraken.

PRAKTISCH

Datum: dinsdag 23 oktober van 10u00 tot 16u00 (NIEUWE DATUM)
Onthaal vanaf 09u30
Locatie: Uit De Marge/CMGJ vzw, Henegouwenkaai 29, 1080 Brussel
Begeleiding: Mohamed Missaoui (Uit De Marge/CMGJ vzw) en Kris Custers (StampMedia)

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor 16 oktober via onderstaande inschrijvingslink. De prijs bedraagt €45 voor leden, €60 voor niet-leden sociaal werk en €120 voor niet-leden buiten het sociaal werk. Een broodjeslunch is inbegrepen in de prijs.