Save the date! Conferentie Etnisch profileren, 23 mei

Wat is etnisch profileren en wat weten we over dat fenomeen in België? Wat zijn de stappen die burgers daarrond kunnen nemen? Wat is de verantwoordelijkheid van burgemeesters in het aanpakken van etnisch profileren? Welke goede praktijken bestaan bij de politie om het probleem tegen te gaan? Welke maatregelen kunnen helpen met het detecteren, voorkomen en tegenhouden van etnisch profileren?

Uit nieuw onderzoek van Amnesty International blijkt immers dat etnisch profileren wel degelijk bestaat in België. De politie moet meer doen om discriminatie bij identiteitscontroles tegen te gaan, luidt het. Het kan immers niet dat de politie je stopt omwille van je uiterlijk en niet om wat je hebt gedaan.

In samenwerking met Amnesty International en verscheidene andere mensenrechtenorganisaties, organiseert Uit De Marge/CMGJ vzw op woensdag 23 mei een conferentie rond etnisch profileren.

Naast verschillende experten uit binnen- en buitenland, zullen er ook verscheidene debatten plaatsvinden. Zo zullen jongeren van Uit De Marge/CMGJ tijdens een rondetafelgesprek dieper ingaan op de impact van etnisch profileren. Onze collega Nina Henkens zal het hebben over de klachtenbehandeling van etnisch profileren.

PRAKTISCH

De conferentie zal in het Nederlands, Frans en Engels doorgaan. Vertaling wordt voorzien.

  • woensdag 23 mei, van 9u30 tot 17u30

  • Koninklijke Bibliotheek van België, Keizerslaan 4, 1000 Brussel

INSCHRIJVEN

De conferentie is gratis, eten en drinken wordt voorzien.

Inschrijven kan via de website van Amnesty International.

MEER INFO & PROGRAMMA

Een uitgebreid programma van de dag, vind je hier.

Voor verdere vragen, contacteer Elisabeth.Severino@amnesty-international.be.

In de aanloop naar de studiedag bracht Amnesty International een handige folder uit met tips en waarschuwingen. Wat moet je doen als de politie je op straat controleert? Wat mag de politie en wat mag jij?