Milieuvervuiling,… Ik houd mij daar ook mee bezig, hé."

Milieuvervuiling,… Ik houd mij daar ook mee bezig, hé."

Jongeren met een migratieachtergrond vinden dat ze nauwelijks een stem krijgen in de nieuwsmedia. Als ze aan bod komen, is dat volgens hen vaak in een negatieve context. Dat blijkt uit rePresent, een dialoogtraject tussen 12 journalisten en 208 jongeren. Op basis van een dialoog, reiken jongeren en journalisten samen een aantal oplossingen aan om hun representatie in de media te verbeteren. In totaal werden 8 aanbevelingen geformuleerd voor nieuwsredacties en (toekomstige) mediamakers. Bekijk hier de eerste tip.

Tip 1: Normaliseer diversiteit (filmpje)

Jongeren met een migratieachtergrond hebben ook een mening over milieuvervuiling. Voor stedelijke jongeren is diversiteit vanzelfsprekend. Jongeren met een migratieachtergrond hebben echter het gevoel dat ze in de media op slechts één aspect van hun identiteit worden aangesproken, zoals hun afkomst of religie. Hun identiteit is gebaseerd op meer dan hun afkomst of religie alleen. Ze zijn ook student, Antwerpenaar, voetbalfan, soldenjager op de Meir of lid van een vereniging. Laat hen ook aan het woord over deze aspecten van hun identiteit. Jongeren met een migratieachtergrond hebben immers ook een mening over bijvoorbeeld fietspaden of milieuvervuiling.

TIP:
- Laat jongeren met een migratieachtergrond niet enkel aan het woord over etnische origine of geloof, maar ook over andere thema’s.

Raadpleeg het volledige rapport hier.