27 oktober 2022

Jongeren en de openbare ruimte, op bezoek bij vzw Toestand

Jongeren hebben nood aan ruimte en hebben duidelijke ideeën om die ruimte zelf in te richten. Er is vaak een gebrek aan (publieke) ruimte in de stad. Veel kinderen en jongeren hebben bovendien slechts beperkte toegang tot ruimte. Er zijn onvoldoende plekken waar ze vrij terechtkunnen. Daartegenover heb je steeds meer leegstand. Er is nood aan verbinding tussen die ongebruikte ruimtes en kinderen en jongeren die ernaar snakken.

We gaan op werkbezoek bij vzw Toestand. Ze geven kinderen en jongeren uit Brussel de fysieke en mentale ruimte om gewoon “te zijn en tijd door te brengen”. Leegstaande ruimte is daarbij hun uitgangspunt. Zo kunnen kinderen en jongeren bij vzw Toestand terecht voor activiteiten en experimenteren ze ter plaatse met het starten van hun eigen projecten. Er is (letterlijk) ruimte voor ontmoeting en netwerken. Kinderen en jongeren worden bovendien gestimuleerd om zich uit te drukken als kunstenaar, burger en/of activist.

Na deze vorming verwerf je volgende competenties:

  • Je krijgt inzicht in hoe kinderen en jongeren als medeburgers betrokken kunnen worden in het creëren van jeugdvriendelijke openbare ruimte.
  • Je denkt na over je rol als jeugdwerker als het gaat over de relatie tussen kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties en openbare ruimte.
  • Je leert meer over een concreet praktijkvoorbeeld van vzw Toestand, waarbij vertrokken wordt vanuit leegstand (of leegstaande gebouwen) om kinderen en jongeren fysieke en mentale ruimte te geven.

PRAKTISCH

Datum: donderdag 27 oktober 2022, van 09u30 tot 16u30
Locatie: vzw Toestand, Havenlaan 53, 1000 Brussel
Begeleiding: Uit De Marge vzw i.s.m. Sven De Visscher en vzw Toestand

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor 20 oktober via onderstaande inschrijvingslink. De prijs bedraagt €50 voor leden en €100 voor niet-leden.
Een broodjeslunch is inbegrepen in de prijs.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.