3 december 2021

Congres van het Jeugdwelzijnswerk 2021: “Help, is er een jeugdwerker in de zaal?”

Wat is jeugdwelzijnswerk anno 2021? Die vraag staat centraal tijdens het Congres van het Jeugdwelzijnswerk op 3 december!

Tijdens deze editie zoomen we in op het thema welzijn, en belichten we de welzijns-, brug- en veranderingsfunctie van het jeugdwelzijnswerk. Want jeugdwelzijnswerk, is dat nu jeugdwerk of welzijnswerk? Gaan we groepsgericht aan de slag of focussen we ons toch meer op het individu?

Welzijn is meer dan ooit hèt thema binnen het jeugdwelzijnswerk. Het vormt een spanningsveld voor jeugdwelzijnswerkers, waar velen structureel op botsen en drempels ervaren.
De coronapandemie stelde de welzijnsvragen nog meer op scherp. Het welzijn van kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties staat onder druk. Tegelijkertijd moeten jeugdwelzijnswerkers sneller schakelen, passen ze hun aanbod voortdurend aan, blijven ze onvoorwaardelijk klaarstaan voor hun kinderen en jongeren en gaan ze aan de slag met hun noden. Net omwille van de beperkingen op groepsactiviteiten, zien we dan ook dat jeugdwelzijnswerkers steeds meer vanuit hun welzijnsfunctie aan de slag gaan.

Tijdens het Congres van het Jeugdwelzijnswerk werken we rond verschillende subthema’s, zoals: welzijnsvragen van kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie, het welzijn van jeugd(welzijns)werkers, we onderzoeken de impact van racisme en armoede op welzijn, hoe kunnen we bovendien veranderingsgericht werken rond welzijn, we gaan onder meer dieper in op de polarisering in de samenleving en de effecten ervan op het welzijn van kinderen en jongeren én reflecteren over structurele problemen die soms als welzijns- en gezondheidsproblemen worden bestempeld, …

Verwacht je alvast aan heel wat boeiende sprekers, inspirerende praktijken en ontspannende momenten, van en voor het jeugdwelzijnswerk!
Schrijf je in en laat je op 3 december inspireren tijdens tal van lezingen, creatieve workshops, discussietafels, uitwisselingsmomenten en werkbezoeken.

PROGRAMMA

09u00: Onthaal met koffie en thee (én traditiegetrouw koffiekoeken)
09u30: Verwelkoming en inleiding (Uit De Marge vzw)
10u00: Workshops
12u15: Lunch
13u15: Workshops
15u30: Terugkoppeling en dankwoord
15u45: Receptie (tot ca. 17u00)

Klik hier voor meer informatie over de verschillende workshops.

PRAKTISCH

Datum: vrijdag 3 december 2021, van 09u00 tot 17u00
Locatie: Vlaams Parlement, IJzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor 24 november 2021 via onderstaande inschrijvingslink.
De prijs bedraagt €25 voor leden, €30 voor niet-leden sociaal werk en €60 voor niet-leden buiten het sociaal werk.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.