Project PRE-venters breidt uit naar Kiel en Antwerpen-Noord

De PRE-venters van Samen op Straat (Samenlevingsopbouw) zullen – op vraag van de stad Antwerpen – uitbreiden naar het Kiel en Antwerpen-Noord. Het project  – dat ontstond in 2014 en staat voor preventie en evenementen – is ondertussen uitgegroeid tot een groep van een veertigtal jongeren en jongvolwassenen die vrijwillig meehelpen tijdens evenementen in Borgerhout. Daarnaast nemen ze ook een bemiddelende rol op tussen jongeren in de wijk en organisatoren en bezoekers van evenementen.

De PRE-venters wonnen vorig jaar nog de Cera-jongerenprijs voor het Jeugdwelzijnswerk 2017. Tot nu toe concentreerden ze zich op Borgerhout en gingen ze al aan het werk tijdens optredens in De Roma, enkele lokale festivals en zaalvoetbalwedstrijden. Zo werken de PRE-venters sinds september 2015 samen met Futsal Topsport Antwerpen en zijn ze aanwezig op alle thuiswedstrijden. Daarnaast helpen ze sinds enkele jaren ook de handelaarsvereniging BOHO2140 tijdens Borgerrio en de Reuzenstoet.

Positieve rolmodellen

Dat hun project nu uitbreidt naar het Kiel en Antwerpen-Noord stemt hen dan ook zeer gelukkig. "Wij zijn bemiddelaars die voorkomen dat de politie moet ingrijpen. In de meeste gevallen lukt ons dat ook en daar zijn we blij om", zegt PRE-venter Youssef. Vaak zijn de PRE-venters medeorganisator en zorgen ze ervoor dat hun wijk veel meer betrokken is bij onder meer evenementen.

De PRE-venters zijn positieve rolmodellen voor de jongeren en zetten hen tegelijkertijd aan tot actie, maar vullen ook de grijze zone op die er vaak is tussen de politie en veiligheidsdiensten. “We kennen de mensen in de buurt en kunnen kort op de bal spelen, zodat we vaak kunnen ingrijpen nog voor er sprake is van een conflict”, vertelt PRE-venter Mohamed Azouagh. De uitbreiding van het project is dan ook een stap vooruit voor de samenleving, klinkt het. “We willen iets goeds betekenen voor de maatschappij en een positieve rol in de buurt spelen”, besluit Mohamed.