Centrum West & PRE-venters winnen de Cera-prijs en Jongeren-prijs 2017

D’Broej - Centrum West wint Cera-prijs voor het Jeugdwelzijnswerk 2017 & PRE-venters wint Cera JONGEREN-prijs voor het Jeugdwelzijnswerk 2017

De PRE-venters van Samen op Straat hebben de Cera-jongerenprijs voor het Jeugdwelzijnswerk 2017 gewonnen! PRE-venters zijn jongeren en jongvolwassenen die zich vrijwillig inzetten tijdens evenementen in Oud-Borgerhout. Ze nemen een bemiddelende rol op tussen jongeren in de wijk en organisatoren/bezoekers van evenementen.

De jongeren richtten een groep vrijwilligers op die actief zijn tijdens publieke evenementen en andere zaken in hun buurt. Vandaag zijn de PRE-venters vaak medeorganisator en zorgen ze dat hun buurt veel meer betrokken is bij evenementen.

De jongeren krijgen met dit project een zichtbare en positieve rol in de buurt. De jury vindt dit een van de sterke punten van het project. Jongeren hebben meer zelfvertrouwen en andere jongeren kijken naar hen op.

Deze prijs is voor ons een erkenning van ons werk. En hij biedt ons ook middelen om door te gaan en meer jongeren te bereiken.”

D’broej – Centrum West heeft de Cera-prijs voor het Jeugdwelzijnswerk 2017 gewonnen! Centrum West is gevestigd in Molenbeek en een van de Brusselse WMKJ ’s (werkingen voor maatschappelijk kwetsbare jeugd). Via hun project Smaakmakers leggen ze twee integratietrajecten af met jonge nieuwkomers en via het project Avatar geven ze jongeren uit de stad de mogelijkheid om in contact te komen met de natuur door een ecologisch avonturenkamp aan te bieden.

Het project Smaakmakers is veel meer dan enkel het onthaal van minderjarige nieuwkomers. Door te luisteren naar de jongeren en hen een veilige plek aan te bieden, kunnen de jeugdwerkers samen met de jongeren werken aan hun toekomst. Met een brug- en tewerkstellingsproject begeleiden ze de jongeren bij het verwerven van de nodige attitudes en competenties. De begeleiding gebeurt door erkende vluchtelingen.

Het project Avatar van Centrum West geeft de jongeren een ecologisch vrijetijdsaanbod gebaseerd op ervaringsleren. Op vraag van de jongeren is de plek uitgegroeid tot een ware kampplek waar ze met een minimum aan comfort en vanuit de sterke confrontatie met zichzelf, de groep en de natuur aan hun identiteit werken. Jongeren die afhaken en het moeilijk hebben met zichzelf kunnen hier een sterker zelfbeeld krijgen via een begeleide zelfconfrontatie.

“De prijs is een beloning voor ons emanciperend en empowerend werken met jongeren uit de wijk en nieuwkomers die via vrijwilligerswerk kunnen doorgroeien naar beroepskrachten. Het feit dat  een project in de natuur ver van de stadslucht geapprecieerd wordt door de jury, sterkt ons om dergelijke trajecten met de jongeren te blijven doen"

Jongeren in de samenleving

De twee projecten tonen voor de jury dat Centrum West een voorbeeld is van sterk jeugdwelzijnswerk. Beide projecten zorgen voor een versterking van de jongeren. Smaakmakers zorgt ook voor politisering van jongeren, net als het project Avatar waar duidelijk is dat de jongeren bezig zijn met wat er in de wereld gebeurt. Er zijn bijvoorbeeld activiteiten die de jongeren zeer milieubewust maken.

Het was een professionele jury die D’broej – Centrum West aanduidde als winnaar. Maar ook de andere deelnemers waren ‘straffe’ kandidaten. PRE-venters kreeg de prijs van jongerenjury. PRE-venters zijn jongeren en jongvolwassenen die zich vrijwillig inzetten en een bemiddelende rol opnemen tussen jongeren in de wijk en organisatoren/bezoekers van evenementen tijdens evenementen in Oud-Borgerhout.

De andere nominaties?
De andere genomineerden waren Wijland, de nieuwe gezinswerking van de RuimteVaart, een vereniging waar armen het woord nemen uit Leuven en het Project ‘Roots’ van jeugdwelzijnswerking Ajko, een theaterproject voor anderstalige jongeren van de OKAN-klassen (onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers) uit Kortrijk. Een eervolle vermelding gaat naar het Dreamspace project van Free Hands vzw.

De twee winnaars van de Cera-prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk krijgen elk een bedrag van 2000 euro, een voorstellingsfilmpje en een communicatietraject op maat.Ook de twee overgebleven genomineerden krijgen, naast een bedrag van 1000 euro, een voorstellingsfilmpje en een communicatietraject op maat.

Over de Cera-prijs voor het Jeugdwelzijnswerk
Met de Cera-prijs voor het Jeugdwelzijnswerk vragen Cera en Uit De Marge aandacht voor de situatie van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Jeugdwelzijnswerk kan een belangrijke rol spelen zowel bij het signaleren van risico’s als bij de uitwerking van oplossingen.
Uit De Marge is het netwerk voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie.