Jongerencongres - We do give a shit

zaterdag, 9 december, 2017 -
12:00 t/m 17:00

Over een jaar zijn het gemeenteraadsverkiezingen. De uitgelezen moment om aan tafel te zitten met jongeren en aan de slag te gaan met hun signalen.
In de aanloop naar de verkiezingen organiseren we op zaterdag 9 december het Jongerencongres, onder de naam We do give a shit! 

Politiek heeft immers een grote invloed op ons dagelijkse leven. Denk maar aan afspraken op school, in de jeugdwerkingen, in het zoeken naar werk, ... Het gaat uiteindelijk over wie wat krijgt, wanneer en hoe. Het is dan ook uiterst belangrijk dat de stem van jongeren gehoord wordt en doorweegt in het beleid. 
We bespreken verschillende thema’s die jongeren aanbelangen en zetten de verschillende onderwerpen op de (Vlaamse) kaart. Jongeren moeten zich ervan bewust zijn dat hun stem wel degelijk telt en dat ze mede-eigenaar zijn van hun buurt.

Daarnaast zijn er die dag onder meer nog workshops over participatief theater, hoe actie voeren en politiserend werken via hiphop en spoken word. 

PROGRAMMA

 • 12.00-12.30: Onthaal. Jongeren van J@m halen bezoekers op aan het station van Mechelen.
 • 12.30-13.00: Creatieve brainstorm rond verschillende thema's via onder meer graffiti.
 • 13.00-13.30: Kennismaking & voorwoord en verdeling van de workshops.
 • 13.30-15.30: Workshops.
 • 15.30-16.00: Pauze (broodjes en drank voorzien).
 • 16.00-16.30: Samenvatting van de workshops en creatieve brainstorm door jongeren. Overlopen van het "wat nu?"-gebeuren (tijdlijn tot gemeenteraadsverkiezingen & daarna).
 • 16.30-17.00: Optreden van SLM van het NoMoBS-collectief met hun nieuwe hit 'Ewa Ja' en vrij podium.

WORKSHOPS

 1. Participatief theater (LABO vzw): Van verontwaardiging tot actie, d.m.v. participatief theater
  • Iedereen geraakt wel eens verontwaardigd bij het ervaren of zien van onrecht, discriminatie, armoede of milieuvervuiling. We worden kwaad, droevig of zelfs bang voor wat komen zal. Soms voelen we ons helemaal leeg van binnen. Met allerlei oefeningen in beeldentheater, populaire educatie en verbindingswerk gaan we in deze workshop aan de slag met deze verontwaardiging. Hoe kunnen we die negatieve gevoelens omzetten in iets positiefs? Hoe blijven we niet bij de pakken zitten? Hoe vertrekken we bij onze persoonlijke ervaringen om maatschappelijke verandering mogelijk te maken? Deze workshop is een opsteker voor iedereen, ook voor de doorwinterde actievoerder!
 2. Hoe actie voeren? (Vredesactie): Stap voor stap een actie organiseren (van flashmob tot burgerlijke ongehoorzaamheid)
  • Je staat te popelen om een actie te organiseren, maar waar begin je? We nemen de brede waaier aan actievormen onder de loep en bepalen een actie die aansluit bij je doelstelling en doelpubliek. Verder kijken we hoe je een actiescenario maakt en niets over het hoofd ziet tijdens de voorbereidingen, op je briefing net voor de actie en tijdens de actie zelf. De laatste stap: hoe evalueer je de actie en de resultaten ervan? Je leert als het ware een draaiboek van je actie maken.
 3. Hiphop of spoken word (SLM): Hoe je gevoelens en gedachten uitdrukken in krachtige boodschappen, aan de hand van hiphop en/of spoken word.
  • Saïd Boumazoughe en Salahdine Ibnou Kacemi vormen samen het Antwerpse duo van SLM (= salaam, wat vrede betekent). Ze stonden al eerder bekend als het duo van NoMoBS en hebben met hun recente single 'Ewa Ja' een 4de plaats in de Vlaamse top 50 van de Ultratop. Met dat nummer wensen ze dan ook een krachtige en motiverende boodschap te brengen naar de samenleving toe. SLM slaagt erin om op een creatieve en ludieke manier om te gaan met de keiharde realiteit in het Antwerpse Kiel. Zinnen als "ewa ja" (het is wat het is) en “als we niet durven bougeren, dan komt er niks van” zijn krachtige boodschappen voor actie in de keiharde realiteit. Het collectief van SLM brengt zijn gevoelens en wensen op een creatieve manier naar voren. Ze leren ons dan ook via deze workshop hoe we op een nuchtere, creatieve en vooral krachtige manier onze boodschap a.d.h.v. spoken word/hiphop naar voren kunnen brengen.

Inschrijven voor workshops gebeurt aan het onthaal van het jongerencongres!

INSCHRIJVEN

Inshrijven voor het jongerencongres is gratis (broodjeslunch en drank inbegrepen) en kan via e-mail naar Assia Akrifou.

PRAKTISCH

Het jongerencongres gaat door op zaterdag 9 december 2017 in de Ivo Cornelisstraat 2, 2800 Mechelen. Het onthaal start om 12 uur en we ronden af om 17 uur.